Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "Μαύρο Διαμάντι" στο pafossports

 



Ο Κύπριος ακραίος επιθετικός Λεωνίδας Λεωνίδου, γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1949, στη Λευκωσία. Αγωνίσθηκε ως δεξιός εξτρέμ και ήταν από τους κορυφαίους ντριπλέρ της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Γρήγορος, βιρτουόζος παρά τον δημιουργικό του ρόλο, είχε μια αξιοσημείωτη αίσθηση του γκολ. Διακρίθηκε για την άριστη τεχνική του ικανότητα, η οποία μαζί με την επιτάχυνση και την ευκινησία του επέτρεπε τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων με την μπάλα, ιδίως στις μονομαχίες ένας με έναν. Εκπροσώπησε την Εθνική Κύπρου δυο φορές. Σε συλλογικό επίπεδο, ξεκινώντας το 1965, υπήρξε βασικότατο μέλος του Μεγάλου ΑΠΟΕΛ της σεζόν 1972-73, έχοντας συνολικά 253 επίσημες συμμετοχές και 67 γκολ. Στην πορεία κατέκτησε με την ομάδα της Λευκωσίας ένα πρωτάθλημα και έξι Κύπελλα Κύπρου. Τελείωσε την καριέρα του το 1979 σε ηλικία 30 ετών.

Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του ΑΠΟΕΛ, τον Λεωνίδα Λεωνίδου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Λευκωσίας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 14 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες της Λευκωσίας, πως έζησε την παρουσία του στην Α΄ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό Πειραιώς, τι θυμάται από αυτή την μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Λεωνίδας Λεωνίδου μιλά για το σημερινό ΑΠΟΕΛ και το ποδόσφαιρο της νέας εποχής. 


Ο Λεωνίδας Λεωνίδου είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Λευκωσίας. Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα το χειροκρότημα και τη αγάπη του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι έχουν και κάτι καλό να σου πουν, μια ιστορία που θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Λεωνίδα Λεωνίδου.



Συνέντευξη του Κώστα Ιωάννου.



Κύριε Λεωνίδου να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο ;

Ναι. Παρακολουθώ ποδόσφαιρο από την τηλεόραση. 


Πως είναι η κατάσταση στο Κυπριακό ποδόσφαιρο ;

Φέτος το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό. Αυτός ήταν και ο λόγος που έξι ομάδες διεκδικούσαν να πάρουν τον τίτλο. Θα σου κάνω μια πρόβλεψη. Η Πάφος για μένα θα μπορούσε να πάρει ακόμα και το πρωτάθλημα. Μαζί με τον ΑΡΗ ήταν οι καλύτερες ομάδες της φετινής σεζόν. Το μειονέκτημα που έχουν αυτοί οι δύο σύλλογοι είναι ότι η φανέλα τους ακόμη δεν είναι βαριά και δεν έχουν από πίσω τους μεγάλο αριθμό οπαδών να τους ακολουθεί. Αλλά από θέμα παικτών και συνόλου δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες. Πιστεύω ότι την νέα χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερες. Χωρίς να γνωρίζω πως θα κινηθούν οι ομάδες στην μεταγραφική περίοδο του Καλοκαιριού προβλέπω πως αν η Πάφος συνεχίζει να δουλεύει με το ίδιο σκεπτικό και επειδή έχει πάρει έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Χένινγκ Μπεργκ, που ξέρει την Κυπριακή πραγματικότητα, εγώ την τοποθετώ ανάμεσα στα πρώτα φαβορί για το πρωτάθλημα.


Η Κύπρος συνεχίζει να βγάζει ταλέντα ;

Όχι τόσα πολλά. Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που έχουν τις προοπτικές να προχωρήσουν στην καριέρα τους. Ακόμη δεν έχουν καταφέρει να δείξουν μέσα στο γήπεδο που θα καταλήξουν.


Κύριε Λεωνίδου, φορέσατε πολλά χρόνια τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Πως είδατε την φετινή του πορεία στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ;

Δεν έχω μείνει καθόλου ικανοποιημένος από τη φετινή παρουσία του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα. Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν πολύ μεγάλα λάθη στον σχεδιασμό της ομάδας. Ξόδεψαν αρκετά χρήματα σε κακές επιλογές παικτών. Αυτά τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο. Τώρα προσπαθούν με τις κινήσεις που θα κάνουν σε αυτή την μεταγραφική περίοδο να καλύψουν αυτά τα κενά που υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό. Ελπίζω να έχουν καταλάβει όλοι τι πήγε στραβά έτσι ούτως ώστε να μπορέσουν να τα διορθώσουν. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν την νέα αγωνιστική περίοδο προς το καλύτερο. 



Κύριε Λεωνίδου επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στο ποδόσφαιρο. Από που κατάγεστε ;

Κατάγομαι από την Λευκωσία.


Σε ποια ηλικία μπαίνει στη ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία. Από νωρίς άρχισα να ξεχωρίζω με το ταλέντο και τις ικανότητες μου.



Που σας εντόπισε το ΑΠΟΕΛ ;

Πήγα κατευθείαν στο ΑΠΟΕΛ. Με είχε πάρει τότε ο μεγάλος αρχηγός της ομάδας ο Ανδρέας Στυλιανού, που υπήρξε καθηγητής μου στο σχολείο. Αφού διέγνωσε το σπάνιο ταλέντο που είχα με άρπαξε από το χέρι και με πήρε στην ομάδα. Στην πορεία βρεθήκαμε μαζί συμπαίκτες στο ΑΠΟΕΛ.



Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από το ΑΠΟΕΛ ;

Ήταν πολύ καλές. Προσαρμόσθηκα αμέσως μπορώ να πω. Μπήκα πολύ γρήγορα στο κλίμα της ομάδας.



Πως σας υποδέχθηκαν οι ποιο παλιοί παίκτες της ομάδας ;

Πάρα πολύ καλά. Με συμπάθησαν από την πρώτη στιγμή που με είδαν. Όταν είσαι καλός παίκτης νιώθεις άνετα σε μια ομάδα.



Ποιος ήταν ο πρώτος σας δάσκαλος ;

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου γνώρισα αρκετούς δασκάλους που με βοήθησαν να εξελίξω το ταλέντο μου. Αυτός όμως που πίστεψε σε μένα από την αρχή και με καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα του ΑΠΟΕΛ σε ηλικία 20 ετών ήταν ο Αβρααμίδης. Το 1969 με είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο την Ομόνοια, στον οποίο είχαμε κερδίσει με 1-0 με δικό μου γκολ.


Χρήματα υπήρχαν στην δική σας εποχή ;

Τίποτα. Κύριε ελέησον. Τότε εμείς για να μπορέσουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο παίρναμε τα παπούτσια των πιο παλιών παικτών της ομάδας. Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το τι συμβαίνει στις μέρες μας.


Από τις αλάνες της Λευκωσίας ξαφνικά σε μια μεγάλη ομάδα όπως το ΑΠΟΕΛ. Για εσάς τότε ήταν μια μεγάλη αλλαγή ;

Κοίταξε να σου πω. Αν είσαι καλός παίκτης και ξέρεις ποδόσφαιρο, το νιώθεις. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου. Να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Αν είσαι ποδοσφαιριστής με ταλέντο οι αμφιβολίες για την αξία σου πολύ γρήγορα θα φύγουν. Θα έρθει η στιγμή που θα σε επιλέξουν. Γιατί το αξίζεις. Εγώ σε καμία στιγμή δεν ένιωσα ότι δεν θα μπορέσω να παίξω στο ΑΠΟΕΛ. Τότε δεν είχες το κίνητρο των χρημάτων. Δεν το βλέπαμε επαγγελματικά. Σκεφτόσουν παράλληλα με το ποδόσφαιρο τι δουλειά μπορείς να κάνεις για να ζήσεις. Οι ποδοσφαιριστές σήμερα είναι αφοσιωμένοι αποκλειστικά σε αυτό που κάνουν. Είναι το επάγγελμα τους. Αν εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο τώρα, ήμουν 20 χρονών και ξεκινούσα την καριέρα μου από μια μικρομεσαία ομάδα για να πάω στο ΑΠΟΕΛ δεν θα καθόμουν να σκεφτώ αν θα βρω άλλη δουλειά για να μπορέσω να επιβιώσω. Μπορώ να σου το θέσω και διαφορετικά. Βλέπεις σήμερα να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που αμείβονται με μεγάλα ποσά που αν έπαιζαν μπάλα στη δική μας εποχή δεν θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και στη δεύτερη ομάδα του ΑΠΟΕΛ. Εμείς στη δική μας εποχή με τους παίκτες και τα ταλέντα που είχαμε στο Κυπριακό ποδόσφαιρο αν παίζαμε τώρα ποδόσφαιρο θα δυσκολεύονταν ξένοι παίκτες να βρουν θέση στην βασική ενδεκάδα των ομάδων. Ποιος θα μπορούσε να βγάλει έξω τον Στυλιανού, τον Μιαμηλιώτη, τον Στεφανή, τον Αθάνατο. Σε πόσους να αναφερθώ. Υπήρχαν σε όλες τις ομάδες πολλοί παίκτες με σπουδαίο ταλέντο και ξεχωριστή ποιότητα. Αν έπαιζαν μπάλα με τις σημερινές συνθήκες θα έκαναν θαύματα. Τότε γεννιόσουν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Δεν υπήρχαν ακαδημίες όπως συμβαίνει τώρα για να σε διδάξουν. Αλλά μας έφθειρε ο χρόνος. Αντίθετα σήμερα ο χρόνος είναι σύμμαχος των ποδοσφαιριστών.



Και πόσο γρήγορα καταφέρατε να ξεχωρίσετε στο ΑΠΟΕΛ με τις ικανότητες σας παρά τη σχετική δυσκολία ;

Κατάφερα να καθιερωθώ στην βασική ενδεκάδα του ΑΠΟΕΛ πολύ γρήγορα. Έπαιξα στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 19 ετών. Σε τελικό Κυπέλλου. Στα 17 μου βρέθηκα στο βασικό σχήμα, δίπλα στους μεγάλους παίκτες που είχε τότε στις τάξεις του το ΑΠΟΕΛ εκείνο το διάστημα. Με την Ανόρθωση, την Νέα Σαλαμίνα. Τότε ήμουν πολύ μικρός σε ηλικία. Από τότε είχα αρχίσει να δείχνω σε όλους ότι είμαι ένας παίκτης με μεγάλες δυνατότητες.


Σε ποια θέση καθιερωθήκατε σ το ΑΠΟΕΛ ;

Στην θέση του δεξιού εξτρέμ.


Ποια ήταν τα πιο δυνατά σας ατού ;

Ήμουν αρκετά ταχύς. Πολύ γρήγορος στα πρώτα είκοσι μέτρα. Είχα καλή ντρίπλα, αρκετά ικανός στο ένας με έναν και μπορούσα να δημιουργήσω συνεχώς επικίνδυνες καταστάσεις στον αντίπαλο είτε μετά από σέντρα η με διείσδυση. Γενικά ήμουν απρόβλεπτος παίκτης.




Τι μπορούμε να πούμε για το ΑΠΟΕΛ της δικής σας εποχής ;

Ήμασταν η μοναδική ομάδα στην Κύπρο που κατάφερε να παραμείνει στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Είχαν πάει εκτός από εμάς η Ομόνοια, ο Ολυμπιακός, η ΕΠΑ και η ΑΕΛ. Η μόνη ομάδα που μπόρεσε να σταθεί σε τόσο ψηλό επίπεδο με επιτυχία ήταν το ΑΠΟΕΛ. Ήταν ένα επίτευγμα αντίστοιχο με αυτό που είχε πετύχει η ομάδα το 2011 όταν έφθασε μέχρι τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά έγινε ο πόλεμος και τα πάντα ανατράπηκαν. 


Πόσα χρόνια παίξατε στο ΑΠΟΕΛ ;

Από το 1965 εώς και το 1979.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες σας στιγμές με το ΑΠΟΕΛ ;

Τις μεγαλύτερες μου στιγμές με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ τις έζησα την περίοδο που αγωνιζόμασταν στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ένιωθες περισσότερο επαγγελματίας. 



Ταλέντο η δουλειά. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας βοήθησε να φθάσετε στην κορυφή ;

Ήμουν μεγάλο ταλέντο από μωρό.


Πως έγινε η μεταγραφή σας στον Ολυμπιακό Πειραιώς ;

Πήγα στον Ολυμπιακό τη σεζόν 1970-71. Μαζί με τους Κυριάκο Κουρέα και Παμπουλλή Παπαδόπουλο. Εγώ εκείνη την περίοδο μόλις είχα παντρευτεί. Η γυναίκα μου ήταν ξένη. Τότε ήμουν 20 ετών. Σε νεαρή ηλικία. Υπόγραψα συμβόλαιο για ένα χρόνο. Αλλά εγώ στην συνέχεια τους είχα ζητήσει να φύγω. Δεν μπόρεσα να προσαρμοσθώ στα νέα δεδομένα και ήθελα να επιστρέψω πίσω στην Κύπρο. Ο Ολυμπιακός τότε ήθελε αρχικά να με δώσει με υποσχετική στον Ατρόμητο Αθηνών. Στην θέση μου είχε καθιερωθεί ο Παμπουλλής. Είχε πάει πολύ καλά στην ομάδα. Οπότε επειδή εγώ ήμουν και πιο μικρός, στα 20 μου, σε αντίθεση με τον Παμπουλλή που ήταν τότε 27 χρονών, μου έκανε πρόταση για να πάω να παίξω με υποσχετική στον Ατρόμητο που τότε ήταν στην Α ΄Εθνική. Εγώ όμως τους παρακάλεσα να με αφήσουν να φύγω και να επιστρέψω στο ΑΠΟΕΛ. Κάτι που έγινε στο τέλος. 


Που σας εντόπισε ο Ολυμπιακό Πειραιώς ;

Είχαν έρθει στην Κύπρο άνθρωποι του Ολυμπιακού. Παρακολούθησαν από κοντά την εξέλιξη μου και αφού σχημάτισαν καλή άποψη για τις ικανότητες μου προχώρησαν τις διαδικασίες για να με αποκτήσουν. 



Για ένα διάστημα μετά το 1979 βρεθήκατε στην Αγγλία. Τι είχε συμβεί τότε ;

Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι είχα πάει στην Αγγλία το 1980 για επαγγελματικούς λόγους. Δοκίμασα να παίξω ποδόσφαιρο εκεί. Με ήθελε η Μίλγουολ. Τότε δεν υπήρχε η Πρέμιερ Λιγκ και η Τσάμπιονσιπ. Ήταν η πρώτη και η δεύτερη κατηγορία. Η Μίλγουολ συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας. Με ήθελαν πάρα πολύ. Αλλά οι νόμοι που ίσχυαν τότε στην Αγγλία δεν μου επέτρεψαν να ενταχθώ στην ομάδα. Θα έπρεπε να καθίσω εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για δυο χρόνια. Χάθηκε για μένα μια μεγάλη ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο ψηλότερο επίπεδο. 



Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα μεγάλα ματς ;

Δεν είχα καθόλου άγχος. Έβλεπα όλα τα ματς το ίδιο. Ήθελα πάντα να μπαίνω στο γήπεδο και να κερδίζω. Αυτή ήταν η προτεραιότητα μου. Δεν με ενδιέφερε τόσο πολύ ο αντίπαλος. 



Ταχτικές υπήρχαν στην δική σας εποχή ;

Βέβαια. Υπήρχαν ταχτικές και στη δική μου εποχή. Στο ΑΠΟΕΛ εφαρμόζαμε πολύ καλά το 4-3-3 η το 4-4-2. Τα συστήματα που ταίριαζαν περισσότερο στον τρόπο  παιχνιδιού μας και μας βοηθούσαν να έχουμε καλύτερη παρουσία στο γήπεδο. Υπήρχαν και τότε οι ταχτικές. Όχι όμως στο βαθμό που βλέπουμε να εφαρμόζονται σήμερα. Τώρα τα πάντα αναλύονται στους ποδοσφαιριστές στην πιο μικρή τους λεπτομέρεια. 


Αγαπημένος προπονητής ;

Όλοι οι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα κατά καιρούς στο ΑΠΟΕΛ είχαν τα καλά και τα κακά τους. Από όλους ανεξαιρέτως πήρα πράγματα που με βοήθησαν να γίνω καλύτερος παίκτης. Έμαθα πολλά κοντά τους. Γνώρισα εξαιρετικούς προπονητές Κύπριους και ξένους. Ο κάθε ένας με το δικό του τόπο με βοήθησε να εμπλουτίσω τον τρόπο παιχνιδιού μου. Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να ξεχωρίσω έναν. Θα αδικούσα τους υπόλοιπους.


Δυσκολότερος αντίπαλος ;

Όταν ήμουν καλά εγώ δεν φοβόμουνα κανέναν. Στην καλή μου μέρα δεν είχα αντίπαλο. 



Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ ;

Αυτή την στιγμή που σου μιλάω είμαι 73 ετών. Περπατώ στους δρόμους και ακόμα με αποκαλούν ο Λεωνίδας του ΑΠΟΕΛ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Τώρα οι σημερινοί παίκτες παίζουν ποδόσφαιρο και όταν σταματήσουν την καριέρα τους την επόμενη μέρα δεν τους ξέρει κανείς. 


Πως το εξηγείτε ένας παίκτης με τις δικές σας ικανότητες να έχει μόνο δυο επίσημες συμμετοχές με την Εθνική ομάδα ;

Οι συγκυρίες δεν μου επέτρεψαν να παίξω περισσότερα παιχνίδια με την Εθνική ομάδα. Την εποχή που πήγα στην Ελλάδα δεν μας καλούσαν και πολύ συχνά. Για μένα και μόνο το γεγονός ότι χρίσθηκα διεθνής με αφήνει ευχαριστημένο. Τα παιχνίδια που δίναμε τότε σε εθνικό επίπεδο δεν ήταν πολλά. Ήταν αδύνατο να μπορέσουν να παίξουν όλοι εκείνοι οι σπουδαίοι παίκτες που υπήρχαν στο πρωτάθλημα μας. Μετά τον πόλεμο τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για όλους μας.


Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Με βάση το ταλέντο που είχα θα μπορούσα σίγουρα να πάω πολύ καλύτερα. Να πετύχω πολύ περισσότερα πράγματα. Και αυτά όμως που κατάφερα στο τέλος είναι σημαντικά. Πιστεύω πως αν έπαιζα ποδόσφαιρο με τις σημερινές συνθήκες τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ διαφορετικά για μένα. Θα γινόμουν πολύ καλύτερος παίκτης.



Τι σας έχει μείνει από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στο ποδόσφαιρο ;

Η αναγνωσιμότητα και η διαχρονική αγάπη από τον κόσμο. Από το 1980 που σταμάτησα το ποδόσφαιρο μέχρι και σήμερα το 2022, ο κόσμος εξακολουθεί να με θυμάται και να με εκτιμά με το ίδιο πάθος. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει τυχαία. Κάτι δείχνει. 



Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες. Βρισκόσαστε αρκετά συχνά ;

Βρισκόμαστε αραιά μπορώ να πω. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ ενεργός με τους παλαίμαχους του ΑΠΟΕΛ. Προσπαθώ να τους βλέπω όσο το δυνατόν συχνότερα.



Πού ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε κύριε Λεωνίδου. Κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλαμε μέσω του pafossports.blogspot.com να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου. 

Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο τα καλύτερα. Να έχει υγεία και ευτυχία στη ζωή του. 






















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο