Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ανδρέας Παπακώστας στο pafossports

 




Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ανδρέας Παπακώστας, γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1956 στην Λεμεσό. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές της ιστορία του ΑΡΗ . Έπαιξε στους "πράσινούς" για 21 ολόκληρα χρόνια. Έμεινε γνωστός για τον δυναμισμό του, την ταχύτητα του και το πείσμα του. Κέρδισε με την Εθνική ομάδα της Κύπρου 10 συμμετοχές.



Το pafossports ταξιδεύει σήμερα στη Λεμεσό φιλοξενώντας μια παλιά δόξα του ΑΡΗ, τον Ανδρέα Παπακώστα. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Λεμεσού, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 21 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες της Λεμεσού, τι θυμάται από την παρουσία του με τον ΑΡΗ στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας, γιατί δεν πήρε μεταγραφή για άλλη ομάδα, την Εθνική ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Ανδρέας Παπακώστας μιλά για τον σημερινό ΑΡΗ που όπως λέει άλλαξε επίπεδο, έβαλε βάσεις και είναι έτοιμος για το επόμενο άλμα που είναι η έξοδος στην Ευρώπη.

Ο Ανδρέας Παπακώστας είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Λεμεσού. Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι κάτι έχουν να σου πουν. Μια ιστορία που θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Ανδρέα Παπακώστα.


Συνέντευξη του Κώστα Ιωάννου



Κύριε Παπακώστα να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο ;

Πριν από τρία χρόνια ήμουν στις ακαδημίες του ΑΡΗ. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχω σταματήσει. Πλέον είμαι απλός φίλαθλος. 


Πως είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της Κύπρου ;

Είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο και την ποιότητα ορισμένων ομάδων. Γενικά μου αρέσει να παρακολουθώ την εξέλιξη όλου του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 


Η Κύπρος συνεχίζει να βγάζει ταλέντα ;

Σήμερα υπάρχουν πολύ πιο λίγοι Κύπριοι παίκτες σε σχέση με το παρελθόν.


Κύριε Παπακώστα φορέσατε πολλά χρόνια τη φανέλα του ΑΡΗ. Πως βλέπετε την παρουσία του στο φετινό πρωτάθλημα ;

Αν μας έλεγε κάποιος στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος πως θα τερματίζαμε στην πρώτη 6αδα θα τον βγάζαμε τρελό. Στο τέλος όμως νιώθεις και λίγο απογοήτευση. Είχαμε μια καλή πορεία στο μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν. Στα τελευταία παιχνίδια όμως δεν είχαμε την εικόνα που θα θέλαμε. Ελπίζω στην συνέχεια να μπορέσουμε να βγούμε στην Ευρώπη. Αν γίνει αυτό θα είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας.



Κύριε Παπακώστα επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στα γήπεδα. Από που κατάγεστε ;

Είμαι γέννημα-θρέμμα από τη Λεμεσό.


Σε ποια ηλικία μπαίνει στη ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Ήμαστε μια οικογένεια που πάντα είχε πάθος με τον αθλητισμό. Ανέδειξε τρείς ποδοσφαιριστές. Εμένα, τον Χρύσο και τον Κίκη. Και οι τρείς παίξαμε στην πρώτη ομάδα του ΑΡΗ. Ο μεγάλος μου αδελφός ο Κώστας ήταν αθλητής του τζούντο και Ολυμπιονίκης. 


Που σας εντόπισε ο ΑΡΗΣ ;

Στον ΑΡΗ με πείρε ο μακαρίτης ο αδερφός μου ο Χρύσος. Ήταν ήδη ποδοσφαιριστής της ομάδας. Εγώ πήρα με την σειρά μου στον ΑΡΗ τον μικρότερο μου αδερφό.



Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από τον ΑΡΗ ;

Το κλίμα ήταν πολύ καλό. Όλοι οι παίκτες ήταν φίλοι μεταξύ τους. Ήταν πολύ ωραία. Εγώ έπαιξα στην πρώτη ομάδα πολύ γρήγορα. Ήμουν μικρός σε ηλικία. Για να σκεφτεί κανείς υπήρχαν παίκτες που τους έλεγα κύριε.


Ποιος ήταν ο πρώτος σας δάσκαλος ;

Ο μακαρίτης ο Ανδρέας Κοτσώνης. 


Πως σας υποδέχθηκαν οι πιο παλιοί παίκτες της ομάδας ; 

Με βοήθησαν πάρα πάρα πολύ. Όλοι οι παίκτες. Ήταν στην ομάδα και ο μεγαλύτερος μου αδερφός. Ήταν ο Θεοφίλου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Στέλιος Αυγουστή. Ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια εντός και εκτός γηπέδου.



Καταφέρατε να ξεχωρίσετε σχετικά νωρίς με τις ικανότητες σας παρά τη σχετική δυσκολία ;

Δεν είχα κλίσει τα 16 μου χρόνια και είχα καταφέρει να γίνω βασικός στην πρώτη ομάδα. Σε όλα τα χρόνια της παρουσίας μου στην ομάδα του ΑΡΗ δεν υπήρξα ποτέ αναπληρωματικός. 



Ήσασταν πάντα κεντρικός αμυντικός ;

Όχι. Ξεκίνησα ως ακραίος επιθετικός. Μπορούσα να παίξω τόσο αριστερά όσο και δεξιά. Κατέληξα στα χαφ. Πήγα δεξιός μπακ, αριστερός μπακ και στα τελευταία χρόνια της καριέρας μου καθιερώθηκα ως λίμπερο. Μπορούσα να παίξω σε όλες τις θέσεις με επιτυχία. 


Ποια ήταν τα δυνατά σας ατού ;

Ήμουν ψηλός. Με ύψος 1.81. Ήμουν πολύ δυνατός παίκτης, γρήγορος με καλή τεχνική κατάρτιση. 




Θυμάστε τη βασική ενδεκάδα του ΑΡΗ στην οποία ήσασταν βασικό μέλος ;

Τερματοφύλακας ο Αντωνιάδης, δεξιός μπακ ο Χριστοφή, αριστερός ο Διαμαντής, στο κέντρο της άμυνας ο Σπύρος Παπαβασιλείου μαζί με τον Θεοφίλου, στα χαφ ήταν από τα αριστερά ο αδερφός μου ο Χρύσος, κέντρο ο Στέλιος Αυγουστή, ο Μάριος Μακρίδης επιτελικός χαφ, εγώ και ο Ανδρέας Κισσονέργης στα άκρα και ο Δήμος Καρεκλάς στην κορυφή της επίθεσης. 


Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα του ΑΡΗ στην οποία ήσασταν βασικό μέλος ;

Εκείνη την περίοδο ο ΑΡΗΣ είχε μια εξαιρετική ομάδα. Τερματίσαμε τρεις φορές στην 4η θέση (1977, 1979, 1990). Το 1989 πήγαμε στον τελικό του Κυπέλλου. Χάσαμε στην παράταση από την ΑΕΛ με 3-2. Είχαμε δυνατό σύνολο με πολύ καλούς παίκτες. Απλώς υπήρχε σε πολλά παιχνίδια μια μεγάλη αδικία από τη διαιτησία. 


Πόσα χρόνια παίξατε στον ΑΡΗ ;

Στον ΑΡΗ έπαιξα 21 χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή. Όταν έφυγα από την ομάδα πήγα στην Κακοπετριά. Έπαιξα εκεί δυο χρόνια και ένα στην ΑΕΚ Καθολικής. 




Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες σας στιγμές ;

Όταν πήγαμε στον τελικό του Κυπέλλου το 1989 με προπονητή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη. Τις χρονιές που τερματίσαμε στην 4η θέση. Όταν κερδίσαμε την Ομόνοια με 4-3, το ΑΠΟΕΛ με 2-0.


Αγαπημένος προπονητής ;

Ανδρέας Μιχαηλίδης.



Δυσκολότερος αντίπαλος ;

Ξεχωρίζω τους Σπας Τζεβίζοφ της Ομόνοιας και τον Ιαν Μούρς του ΑΠΟΕΛ. Ήταν πολύ δυνατοί και δύσκολοι αντίπαλοι. 



Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα μεγάλα ματς ;

Εγώ δεν είχα ποτέ άγχος πριν από ένα παιχνίδι ούτε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Έμπαινα στο γήπεδο και τα έδινα όλα. 


Ταχτικές υπήρχαν στη δική σας εποχή ;

Δεν είχαμε τόση πολλή ενημέρωση και μελέτη για το πως θα παίξει ο αντίπαλος. Δεν είχαμε ανθρώπους να τους στέλνουμε να παρακολουθούν τα παιχνίδια των αντιπάλων μας. Παίζαμε το δικό μας σύστημα. Ένα 4-3-3 το οποίο προσπαθούσαμε να το εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο γήπεδο.


Ταλέντο η δουλειά. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας οδήγησε στην κορυφή ;

Συνδυασμός και τον δύο. Όσο ταλέντο και αν έχεις αν δεν δουλέψεις σκληρά δε θα μπορέσεις ποτέ να παίξεις ποδόσφαιρο σε ψηλό επίπεδο. Έδινα πάντα και την ψυχή μου τόσο στις καθημερινές προπονήσεις της ομάδας όσο και στα παιχνίδια. 



Μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να πάτε σε μια μεγαλύτερη ομάδα, κάπου ψηλότερα ;

Το 1979-80 είχα πάει στην ΑΕΚ Αθηνών για να περάσω από δοκιμαστικά μαζί με τον Πανίκο Χ' Λοίζου. Με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντρονκ. Ήταν μια προβληματική περίοδος για την ομάδα. Δοκιμάστηκα και στον Εθνικό Πειραιώς. Τη σεζόν 1980-81 έπαιξα στην Σαουδική Αραβία επαγγελματικό ποδόσφαιρο με αντίπαλο τον Ρομπέρτο Ριβελίνο.  



Τι θυμάστε από την παρουσία σας στην Εθνική ;

Είχα 10 διεθνείς συμμετοχές στην Εθνική ομάδα. Όλα τα παιχνίδια δυστυχώς τα είδα από τον πάγκο. Δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αγωνιστώ. Είχα τις δυνατότητες να παίξω και μάλιστα με επιτυχία. 



Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από αυτά που πέτυχα κατά τη διάρκεια της πορείας μου στα γήπεδα. Τυγχάνω μια καθολικής αναγνώρισης από την πλειοψηφία του κόσμου. Όπου πάω με ξέρουν, με σέβονται και με εκτιμούν. Δεν έβγαλα χρήματα από το ποδόσφαιρο. Την εποχή εκείνη μας έδιναν 4-6 λίρες για κάθε νίκη που κάναμε. 



Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο του ΑΡΗ ;

Ήμουν από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Με αγαπούσε πάρα πολύ ο κόσμος. Όχι μόνο του ΑΡΗ. Με εκτιμούσαν και με σέβονταν σε μεγάλο βαθμό τόσο οι φίλαθλοι της ΑΕΛ όσο και του Απόλλωνα. Δεν έχω κανένα παράπονο.


Τι σας έχει μείνει από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα ;

Η αναγνώριση και η αγάπη από τον κόσμο. 



Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες ;

Σίγουρα έχω με όλους πολύ καλή επαφή. Εξακολουθώ να έχω εξαιρετικές σχέσεις με τους περισσότερους. 



Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας έχετε πει κύριε Παπακώστα. Κλείνοντας την συνέντευξη θα θέλαμε μέσω του pafossports να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο του ΑΡΗ και της Κύπρου γενικότερα.

Φέτος έχει γίνει η αρχή. Ο ΑΡΗΣ έχει ανέβει επίπεδο. Θέλω να συνεχίσει έτσι. Να μείνει ψηλά. Να νιώθουμε και εμείς περήφανοι για αυτή την ομάδα. 













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο