Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Πάμπος Αναστασίου στο pafossports

 


Ο Κύπριος δεξιός ακραίος επιθετικός Πάμπος Αναστασίου, γεννήθηκε στις 11 Μάϊου του 1958 στην Πάφο. Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς της δεξιάς πλευράς του γηπέδου που ανέδειξε το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Αγωνίσθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιριστής του καριέρας στην ΕΠΑ και διακρίθηκε για την ικανότητα του στο σκοράρισμα και το απρόβλεπτο των κινήσεων του, που δυσκόλευε τους αντίπαλους. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του ήταν η ταχύτητα, η οποία του επέτρεπε να ξεφεύγει εύκολα από την επιτήρηση των αμυντικών. Πρόλαβε να σημειώσει 131 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο Κύπρου σκόραρε 39 γκολ. Χρίσθηκε τρείς φορές διεθνής με την Ανδρών της Κύπρου.



Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα της ΕΠΑ τον Πάμπο Αναστασίου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 17 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες της Λάρνακας, πως έζησε την παρουσία του στην Α’ Κατηγορία με την ΕΠΑ, για την μεταγραφή του στην Ανόρθωση, την Εθνική ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Πάμπος Αναστασίου μιλά για τη σημερινή ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο της νέας εποχής. 


Ο Πάμπος Αναστασίου είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Λάρνακας. Πεισματάρη, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι κάτι έχουν να σου πουν. Μια ιστορία που θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Πάμπου Αναστασίου. 


Συνέντευξη του Κώστα Ιωάννου.


Κύριε Αναστασίου να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο ;

Δεν πάω στο γήπεδο. Βλέπω όμως ποδόσφαιρο από την τηλεόραση. 


Πως είναι η κατάσταση στο πρωτάθλημα της Κύπρου ;

Το επίπεδο του Κυπριακού ποδοσφαίρου έχει βελτιωθεί. Η κάθοδος πολλών ποιοτικών ξένων παικτών έχει ανεβάσει την ποιότητα του πρωταθλήματος. Αυτό έχει βέβαια αντίκτυπο στους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Έχουν μείνει στο περιθώριο. 


Η Κύπρος συνεχίζει να βγάζει ταλέντα ;

Υπάρχουν και σήμερα καλοί Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Αλλά δεν έχουν το ταλέντο των παικτών της δικής μου εποχής. Αυτό πιστεύω. Βέβαια σήμερα η διαφορά είναι ότι λόγω των καλύτερων συνθηκών που υπάρχουν για να μπορέσει να δουλέψει ένας παίκτη και του επαγγελματισμού υπερτερούν σε φυσική κατάσταση. 


Πως βλέπετε την παρουσία της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ;

Ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν. Σε κάποιο χρονικό σημείο όμως έκανε κάποια κοιλιά. Τώρα όμως άρχισε και πάλι να βελτιώνεται. Πιστεύω θα είναι μέσα στην 3αδα-4αδα. Εύχομαι να καταφέρει στο τέλος να βγει στην Ευρώπη. 



Κύριε Αναστασίου επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στα γήπεδα. Από πού κατάγεστε ;

Εγώ κατάγομαι από τον Κάθηκα της Πάφου. Αλλά μεγάλωσα στην Λάρνακα. 


Σε ποια ηλικία μπαίνει στη ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Γεννήθηκα με μια μπάλα στα πόδια μου.


Που σας εντόπισε η ΕΠΑ ;

Με εντόπισε όταν ήμουν μαθητής στο Δημοτικό σχολείο. Ήμουν γύρω στα 11-12 μου χρόνια. Με είδε ο τότε προπονητής της ΕΠΑ ο Γιόλης Χριστοφόρου και με έπεισε να πάω στην ομάδα. Ξεκίνησα από τα τμήματα υποδομής και σε ηλικία 16 ετών έπαιξα στην πρώτη ομάδα. 




Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από την ΕΠΑ ;

 

Οι εντυπώσεις μου ήταν πολύ καλές από την αρχή. Τότε στην πρώτη ομάδα είχα μαζί μου κάποιους παίκτες που ήταν ταυτόχρονα και φίλοι μου. Όπως ο Γιώργος Λεμέσιος, ο Νικολής, ο Κόκος Γεωργίου. Ήμασταν όλοι ποδοσφαιριστές της ίδιας ηλικίας. Κάναμε αρκετή παρέα και εκτός γηπέδου. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί οικογενειακό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας.


Πως σας υποδέχθηκαν οι πιο παλιοί παίκτες της ομάδας ;

 

Με είδαν με πολύ καλό μάτι. Θέλω να αναφερθώ κυρίως σε δυο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ΕΠΑ. Ο ένας δεν είναι δυστυχώς στη ζωή αυτή την στιγμή. Μιλώ φυσικά για τον Μάκη Αλκιβιάδη. Τον μεγάλο τερματοφύλακα της ομάδας. Ενώ εμείς εκείνη την εποχή ήμασταν στην ηλικία των 16 ετών ο Μάκης Αλκιβιάδης βρισκόταν γύρω στα 30. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μας συμπαραστάθηκε από την πρώτη στιγμή και μας καθοδηγούσε συνεχώς. Ο δεύτερος ήταν ο Χάρης Κατζηλιέρης. Αποτελούσαν τους πατεράδες μας εντός και εκτός γηπέδου. Μας βοήθησαν πάρα πολύ στα πρώτα βήματα της ποδοσφαιρικής μας καριέρας. 


Πόσο γρήγορα καταφέρατε να ξεχωρίσετε με τις ικανότητες σας παρά τη σχετική δυσκολία ;

 

Ξεχώρισα πάρα πολύ γρήγορα. Σε ηλικία 16 ετών είχα καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα της ΕΠΑ.



Σε ποια θέση καθιερωθήκατε ;

Καθιερώθηκα στη θέση του δεξιού εξτρέμ.


Ποια ήταν τα δυνατά σας ατού ;

Πιστεύω ήταν η ταχύτητα, η καλή τεχνική μου κατάρτιση και η ευχέρεια στο σκοράρισμα. Ήμουν πολύ καλός και στις ασίστ. 


Ποια ήταν η καλύτερη ενδεκάδα της ΕΠΑ την εποχή που ήσασταν βασικό μέλος της ομάδας ;

 

Τερματοφύλακας Μάκης Αλκιβιάδης η Χάρης Κωνσταντίνου. Δεξιός μπακ ο Νικολής, αριστερός μπακ ο Νίκανδρος Τουμάζου. Στο κέντρο της άμυνας οι Χάρης Κατζηλιέρης και Γιωρκάτζης. Στα χαφ Λεμέσιος, Καρσεράς, Καλόγηρος και στην επίθεση εγώ δεξιός εξτρέμ, αριστερός εξτρέμ ο Λάκης Γαβαλάς και στην κορυφή της επίθεσης ο Νίκος Σκάγιας. 



Πείτε μας δυο λόγια για της ομάδα της ΕΠΑ στην οποία ήσασταν βασικό μέλος  ;

Η ΕΠΑ εκείνη την εποχή ήταν μια πολύ καλή ομάδα. Είχε στις τάξεις της παίκτες με ποιότητα.  Ήμασταν πάντα ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για όλους. Τερματίζαμε στην 5η-6η θέση της βαθμολογίας. Παίζαμε καλό ποδόσφαιρο. Υπήρχαν σεζόν που τερματίσαμε και ποιο ψηλά στην βαθμολογία. Είχαμε πάντα ένα δυνατό σύνολο. Κυρίως στο ΓΣΖ μπορούσαμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο. 


Πόσα χρόνια παίξατε στην ΕΠΑ ;

Στην ΕΠΑ έχω παίξει 17 χρόνια.


Τι ακολούθησε μετά την ΕΠΑ ;

Έπαιξα δυο χρόνια στην Ανόρθωση και ένα στον Εθνικό Άχνας. 



Τι θυμάστε από την παρουσία σας στην Ανόρθωση ;

Πήρα μεταγραφή για την Ανόρθωση το 1987. Είχαμε μια πολύ καλή πορεία ως ομάδα στα δυο χρόνια που βρέθηκα εκεί. Στην πρώτη μου σεζόν μάλιστα βγήκα και πρώτος σκόρερ με 13 γκολ. Πέρασα πολύ καλά. Έζησα ωραίες στιγμές που θα τις θυμάμαι για πάντα στη ζωή μου. 


Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες σας στιγμές με την ΕΠΑ ;

Όταν τη σεζόν 1984-85 κερδίσαμε στα ημιτελικά του Κυπέλλου την Ομόνοια με 5-1. Πήγαμε στο τελικό με την ΑΕΛ. Γνωρίσαμε την ήττα με 1-0.


Μπήκατε ποτέ στον κόπο να πάτε σε μια άλλη ομάδα σε καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία ;

Είχα αρκετές προτάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρα μου. Συγκεκριμένα όταν πήρα μεταγραφή για την Ανόρθωση, βρέθηκα με την αποστολή της Εθνική ομάδας στην Ελλάδα. Παίξαμε με την Εθνική Ελλάδας στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 0-0. Τότε μου είχε γίνει πρόταση από τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα η Ανόρθωση συμφώνησε για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή η οποία όμως ναυάγησε μετά από παρεμβάσεις τρίτων που διέδωσαν ψευδώς φήμες πως αντιμετώπιζα προβλήματα στα πόδια μου.






Αγαπημένος προπονητής ;

Ο Τσέχος Φράντισεκ Τσέρμαν. 


Δυσκολότερος αντίπαλος ;

Ο Κωστάκης Μιαμηλιώτης του ΑΠΟΕΛ και ο Αντώνης Κέζος της ΕΝΠ. 


Ταλέντο η δουλειά. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας οδήγησε στην κορυφή ;

Μεγάλο ρόλο στην ποδοσφαιρική μου πορεία έπαιξε σίγουρα το ταλέντο που είχα ως παίκτης. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η σκληρή δουλεία που έκανα στις προπονήσεις με βοήθησε να βελτιωθώ ως παίκτης. 





Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα μεγάλα ματς ;


Το άγχος πάντοτε θα υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Αλλά από τη στιγμή που μπαίνεις μέσα στο γήπεδο για να ξεκινήσει το παιχνίδι είσαι υποχρεωμένος να τα αφήσεις πίσω σου. Η μόνη σου σκέψη είναι το πώς θα μπορέσεις να βοηθήσεις την ομάδα σου να φθάσει στην νίκη.


Ταχτικές υπήρχαν ;

Δεν υπήρχαν οι μεγάλες ταχτικές όπως υπάρχουν σήμερα. Οι ομάδες στηρίζονταν περισσότερο στις προσωπικές ενέργειες των παικτών τους. Έπαιζε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων η προσωπικότητα και η ευφυία του κάθε ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο. 


Ποιο ήταν το καλύτερο γκολ της καριέρας σας ;

 Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου πέτυχα πάρα πολλά γκολ. Συγκεκριμένα έχω σημειώσει 131 τέρματα στο πρωτάθλημα και 39 στο κύπελλο. Ξεχωρίζω αυτό που πέτυχα με αντίπαλο τον Πεζοπορικό μετά από εκτέλεση φάουλ και το πρώτο γκολ στον ημιτελικό του Κυπέλλου με την Ομόνοια μετά από σουτ που επιχείρησα κοντά στο σημείο του πέναλτι. 


                             

Τι μπορούμε να πούμε για τους ποδοσφαιριστές της δικής σας εποχής ;

Στην δική μου εποχή δεν υπήρχε ο επαγγελματισμός. Ήμασταν ερασιτέχνες. Όλοι εργαζόμασταν και παράλληλα παίζαμε ποδόσφαιρο. Το ταλέντο της τότε εποχής υπερτερούσε κατά πολύ σε σχέση με το σήμερα. Απλά οι παίκτες στη τωρινή εποχή κάνουν προπόνηση σε καλύτερες συνθήκες και έχουν όλα τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα τους. Αν στην δική μας εποχή υπήρχε ο επαγγελματισμός θα μιλούσαμε πολύ διαφορετικά. Θα μπορούσαμε να φθάσουμε πολύ πιο ψηλά.


 Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Σίγουρα θα μπορούσα να πετύχω περισσότερα. Όμως όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο κάποιες συγκυρίες μπορεί να παίξουν ρόλο στο να πετύχει ένας παίκτης περισσότερα η λιγότερα πράγματα  στην καριέρα του. Δεν μπορώ να πω πως δεν είμαι ευχαριστημένος από αυτά που πέτυχα στην ποδοσφαιρική μου πορεία. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσα σίγουρα να πετύχω και περισσότερα πράγματα.


Τι θυμάστε από την παρουσία σας στην Εθνική ομάδα ;

Την τότε εποχή η Εθνική ομάδα έδινε ένα η δυο παιχνίδια τον χρόνο. Δεν ήταν όπως σήμερα που υπάρχουν οι όμιλοι και παίζουν 8-10 ματς τη σεζόν. Εκείνη την περίοδο στο Κυπριακό ποδόσφαιρο μεσουρανούσαν το ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια. Αποτελούσε μεγάλο κατόρθωμα για έναν παίκτη άλλης ομάδας να μπορέσει να παίξει στην Εθνική κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στην 16αδα οι δέκα ποδοσφαιριστές προέρχονταν από το ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια. Έμεναν άλλες 5-6 θέσεις για τους παίκτες των υπόλοιπων ομάδων. 



Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο της ΕΠΑ ;

Μπορώ να πω πως ήμουν από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας.



Τι σας έχει μείνει από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα ;

Ο κόσμος μέχρι και σήμερα αναγνωρίζει την προσφορά μου στο ποδόσφαιρο. Μόλις με βλέπει φέρνει στην μνήμη του εκείνες τις ωραίες στιγμές. Μου δείχνει σεβασμό και εκτίμηση. Στο ποδόσφαιρο κάποιος εκτός από καλός παίκτης πρέπει να ξεχωρίζει και για τον χαρακτήρα του. 


Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες ;

Υπάρχει πολύ καλή επαφή μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε αρκετά συχνά μπορώ να πω.

 

Κύριε Αναστασίου πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας έχετε πει. Κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλαμε μέσω του pafossports να στείλετε ένα μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ και της Κύπρου γενικότερα.

Μετά την ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού ο κόσμος δείχνει σιγά σιγά να αγκαλιάζει την ομάδα της ΑΕΚ. Τους προτρέπω να παραμείνουν κοντά και να την βοηθήσουν να φθάσει σε μεγάλες επιτυχίες. Η ΑΕΚ μπορεί να πετύχει ψηλούς στόχους. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει και γιατί όχι να καταφέρει κάποια στιγμή να πάρει και το πρωτάθλημα.


                                        






 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο