Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ανδρέας Κοντεάτης στο pafossports

 


Ο Κύπριος επιθετικός μέσος Ανδρέας Κοντεάτης, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1941 στη κοινότητα Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου. Πέρασε το σύνολο της ποδοσφαιρικής του καριέρας στην Νέα Σαλαμίνα, για την οποία εμφανίστηκε σε 204 επίσημα παιχνίδια, σκοράροντας 47 γκολ κατά τη διάρκεια των 14 ετών που αγωνίστηκε για αυτήν. Υπήρξε ο "εγκέφαλος" της  ομάδας. Πασαδόρος μεγάλης κλάσης με εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, έγινε Παγκύπρια γνωστός για την αντοχή, τη δύναμη και τα δυνατά σουτ από απόσταση. Μέλος της "χρυσής" εποχής της Νέας Σαλαμίνας. Τη σεζόν 1965-66 αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ.



Το 
pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα της Νέας Σαλαμίνας, τον Ανδρέα Κοντεάτη. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Αμμοχώστου, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 14 χρόνια μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες της Αμμοχώστου, πως έζησε την παρουσία του στην Α΄ Κατηγορία με τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας, γιατί δεν πήρε μεταγραφή για άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Ανδρέας Κοντεάτης μιλά για τη σημερινή Νέα Σαλαμίνα και το ποδόσφαιρο της νέας εποχής.


Ο Ανδρέας Κοντεάτης είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Αμμοχώστου. Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι κάτι καλό έχουν να σου πουν, μια ιστορία που θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Ανδρέα Κοντεάτη. 




Κύριε Κοντεάτη να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε με το ποδόσφαιρο ;

Ποδόσφαιρο παρακολουθώ ανελλιπώς. Ακόμη και σήμερα εξακολουθώ να έχω μεγάλο πάθος με την μπάλα. 


Πως είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Κύπρου ;

Το επίπεδο του Κυπριακού ποδοσφαίρου έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Έχει γίνει επαγγελματικό, έρχονται πολλοί ξένοι παίκτες, υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για τους ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά μαζί έχουν συμβάλει στην άνοδο του ποδοσφαίρου μας. 

Η Κύπρος συνεχίζει να βγάζει ταλέντα ;

Δεν υπάρχουν πολλά ταλέντα. Συνήθως τις θέσεις στην βασική ενδεκάδα τις παίρνουν οι ξένοι παίκτες. Η μοναδική ομάδα που ανέδειξε κάποιους νέους ποδοσφαιριστές είναι η Ομόνοια. 


Κύριε Κοντεάτη φορέσατε πολλά χρόνια τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας. Πως βλέπετε την παρουσία της στο φετινό πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας ;

Η Νέα Σαλαμίνα τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται στην καλύτερη της κατάσταση. Την φετινή σεζόν ξεκίνησε άσχημα αλλά με την επιστροφή του Σάββα Πουρσαϊτίδη στην τεχνική ηγεσία έχει βελτιωθεί. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος θα μπορέσει να επιστρέψει στην Α΄ Κατηγορία.



Κύριε Κοντεάτη επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στα γήπεδα. Από που κατάγεστε ;

Κατάγομαι από το χωρίο Κοντέα. Για αυτό ονομάστηκα και Κοντεάτης.


Σε ποια ηλικία μπαίνει στη ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Βρέθηκα σε μικρή ηλικία με μπάλες από ρούχο στα πόδια μου. Στην οικογένεια ήμασταν πέντε αδέλφια. Είχαμε ένα μικρό περβόλι στην Κοντέα και πηγαίναμε τα τέσσερα μας. Παίζαμε εκεί μπάλα συνεχώς. Μετά πέθαναν ο πατέρας και η μητέρα μας. Είχαμε μείνει ορφανοί. Εγώ πήγα χτίστης. Μόλις πήγα στο Βαρώσι εντάχθηκα στην Νέα Σαλαμίνα. Η πρώτη μου ομάδα ήταν η ΑΕΚ Κοντέας. 


Που σας εντόπισε η Νέα Σαλαμίνα ;

Είχε διεξαχθεί ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην ομάδα του χωριού μου την ΑΕΚ Κοντέας και την Νέα Σαλαμίνα. Με είχε εντοπίσει σε εκείνο το ματς ο Νικής Γεωργίου. Του άρεσα, μου έκανε πρόταση και πήγα. Το 1960 εντάχθηκα στην Νέα Σαλαμίνα. Την σεζόν 1960-61 έπαιξα με την δεύτερη ομάδα με την οποία κατέκτησα και το πρωτάθλημα. Παράλληλα είχα κάνει και λίγα παιχνίδια με την ανδρική. Το 1962 έγινα μέλος της πρώτης ομάδας ως και το 1973.

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από την Νέα Σαλαμίνα ;


Ήταν φυσικό να μου αρέσει. Όταν είσαι παίκτης που παίζει ποδόσφαιρο σε μια αγροτική ομάδα και παίρνεις μεταγραφή για ένα σύλλογο Α΄ Κατηγορίας αυτόματα αλλάζεις επίπεδο. Οι παλιοί παίκτες της ομάδας με είδαν με καλό μάτι. Με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.


Ποιος ήταν ο πρώτος σας δάσκαλος ;

Τα πρώτα χρόνια ήμουν αυτοδίδακτος. Αλλά ο πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο Νικής Γεωργίου. Μετά ήταν ο Κώστας Βασιλείου. Ένας φοβερός προπονητής. Ακολούθησε ο Αράμ Τσατιρτσιάν, και ο Κώστας Αντωνιάδης που ήταν προπονητής της Νέας Σαλαμίνας τη σεζόν 1965-66 όταν η ομάδα είχε φθάσει στο φόρτε της. Όλοι τους με έχουν βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Ο κάθε ένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.



Καταφέρατε να ξεχωρίσετε σχετικά νωρίς παρά τη σχετική δυσκολία ;

Ναι. Ξεχώρισα πολύ γρήγορα. Πήγα στην ομάδα 19 χρονών. Είχα γίνει βασικός στην Νέα Σαλαμίνα στα 20 μου. 




Σε ποια θέση καθιερωθήκατε ;

Φορούσα πάντα το νούμερο 10. Στο γήπεδο κινούμουν περισσότερο μέσα στα αριστερά. Το καλό μου πόδι ήταν το αριστερό. Το παρατσούκλι μου είναι "ζαβροδαίμονας". 


Ποια ήταν τα δυνατά σας ατού ;

Είχα πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Μπορούσα να προστατεύσω ιδανικά την μπάλα με το σώμα μου. Ήμουν εξαιρετικός στις πάσες και τις μεταβιβάσεις. 


Θυμάστε την βασική ενδεκάδα της Νέας Σαλαμίνας της εποχή που ήσασταν βασικό μέλος ;

Τερματοφύλακας ο Βαρνάβας Χριστοφή. Έπαιξε σε 2-3 παιχνίδια και ο Σάββας Πιτσιάουλος. Στην άμυνα ήταν μόλις είχε καθιερωθεί στο κέντρο της άμυνας ο Κυριάκος Κουρέας. Ήταν πολύ νεαρός. Ο Γιάσας ήταν ο παρτενέρ του και στα άκρα ο Μιχάλης Πραστίτης Σιάλος δεξιός αμυντικός και αριστερός μπακ ο Ανδρέας Γέρος. Στα χαφ ήταν ο μακαρίτης ο Κυριάκος, ο Μιχάλης Ορφανίδης ένας μεγάλος παίκτης και εγώ. Στην επίθεση ήταν στα άκρα ο Νίκος Πιτσιάουλος και ο Πατσίκκος και κεντρικός επιθετικός ο Σοφοκλής Κότροφος με τον οποίο βρισκόμασταν με κλειστά. Είχαμε φτιάξει ένα ακτύπητο δίδυμο. 



Πείτε μας δύο λόγια για την ομάδα της Νέας Σαλαμίνας στην οποία ήσασταν βασικό μέλος ;

Η ομάδα της Νέας Σαλαμίνας τη σεζόν 1965-66 αν δεν έχανε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο ίσως θα ήταν η χρονιά πάνω στην οποία θα έχτιζε ένα σύνολο ικανό να κυριαρχήσει στο Κυπριακό ποδόσφαιρο για μια δεκαετία. Χάσαμε το πρωτάθλημα εκτός γηπέδου. 


Πόσα χρόνια παίξατε στην Νέα Σαλαμίνα ;

Στην Νέα Σαλαμίνα έπαιξα 14 χρόνια. 


Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες σας στιγμές με την Νέα Σαλαμίνα ;

Είχα πολλές καλές με την Νέα Σαλαμίνα. Ξεχωρίζω τη σεζόν 1965-66 στην οποία βγήκα και δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ. Ήταν η κορυφαία χρονιά της καριέρας μου. 



Τι ακολούθησε μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σας καριέρας ;

Σταμάτησα το ποδόσφαιρο γύρω στα 31-32 μου χρόνια. Στην συνέχεια πριν να γίνουμε πρόσφυγες είχα αναλάβει τα τμήματα υποδομής της Νέας Σαλαμίνας. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ήμουν ταυτόχρονα και παίκτης της ομάδας. Έπαιζα χωρίς να παίρνω χρήματα. Μετά την εισβολή ο σύλλογος είχε γίνει κομμάτια. Χρειαζόταν αναδιοργάνωση. Αυτό το ρόλο τον ανέλαβα εγώ. Παράλληλα βρήκα δουλειά. Έπρεπε να δουλέψω για να ζήσει η οικογένεια μου. Πάντα ήμουν δίπλα στην Νέα Σαλαμίνα. 


Γνωρίσατε στην Νέα Σαλαμίνα πολλούς προπονητές ; Υπάρχει κάποιος που σας κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ;

Ένας προπονητής που ξεχώριζε ήταν ο Κώστας Βασιλείου. Παρόλο που ήταν δύστροπος. Ήταν πράγματι ένας σπουδαίος τεχνικός. 


Αντίπαλοι που θαυμάζατε ;

Ο Κώστας Κοκκινής της Ανόρθωσης. Ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Ο Πάνος Σιάηλος. Ήταν ίσως ο κορυφαίος σέντερ φορ που ανέδειξε το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Νίκος Ελευθεριάδης της Ομόνοιας. Ο Ανδρέας Χριστοδούλου-Πάκκος. Ο Ανδρέας Στυλιανού. Υπήρχαν πολλοί καλοί παίκτες εκείνη την εποχή.



Ταλέντο η δουλειά. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας οδήγησε στην καριέρα σας ;

Εκείνη την εποχή αν δεν είχες ταλέντο δεν μπορούσες να παίξεις ποδόσφαιρο. Τώρα με τη πολλή δουλεία ένας παίκτης μπορεί να κάνει καριέρα. Μπορεί με σκληρή προπόνηση να εξελιχθείς. Τότε όμως αν δεν είχες ταλέντο για να σε δουν και να σε προσέξουν τελείωνες από το ποδόσφαιρο.


Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα μεγάλα παιχνίδια ;

Στην αρχή είχα άγχος. Μετά όμως το ξεπέρασα. Με την πάροδο του χρόνου όταν είσαι καλός παίκτης συνηθίζεις. 


Ταχτικές υπήρχαν ;

Δεν υπήρχαν ταχτικές στην δική μου εποχή. Μόνο τα προσωπικά μαρκαρίσματα. 




Δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να πάτε σε κάποια άλλη ομάδα, κάπου ψηλότερα ;

Ήμουν φίλαθλος της Νέας Σαλαμίνας. Ότι και αν γινόταν δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω από την ομάδα. 


Γιατί δεν παίξατε στην Εθνική ομάδα ;

Δεν ήθελα να παίξω στην Εθνική. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή. 



Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο της Νέας Σαλαμίνας ;

Πολύ καλά. Μέχρι και σήμερα όπου και αν βρεθώ εισπράττω την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου. 





Τι μπορούμε να πούμε για τους παίκτες του 1960 ;

Το ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής ήταν τελείως ερασιτεχνικό. Δεν είχε ούτε να σε πάρουν για φαγητό, να σου δώσουν χρήματα. Δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχε φτώχεια. Παίζαμε μπάλα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όταν πέρασαν λίγο τα χρόνια άρχισαν να δίνουν στους παίκτες μικροποσά. Όταν κερδίζαμε. Εμείς παίζαμε ποδόσφαιρο για τη φανέλα. Από αγάπη για την ομάδα και τον κόσμο. 


Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Μπορούσα να πετύχω πολύ περισσότερα πράγματα στην καριέρα μου. Το 1967 ο ρόλος μου στην Νέα Σαλαμίνα άλλαξε. Ήμουν απλά ο οργανωτής του παιχνιδιού της ομάδας. Δεν ήμουν κεντροεπιθετικός όπως πριν. Έγιναν αλλαγές στην ομάδα, ήρθαν πολλοί νέοι παίκτες και έπρεπε να υπάρχει κάποιος που να τους καθοδηγεί σωστά μέσα στο γήπεδο. 



Τι σας έχει μείνει από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα ;

Το μόνο που μου έχει μείνει εκτός από τα πολλά χτυπήματα που έχω στα πόδια είναι η εκτίμηση του κόσμου.


Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες ;

Έχω επαφή. Με τον Κουρέα, με τον Βαρνάβα, με τον Κότροφο ο οποίος ήταν πάντα ο πιο στενός μου φίλος και συνεργάτης.


Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε κύριε Κοντεάτη. Κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλαμε μέσω του pafossports να στείλετε ένα μήνυμα στο φίλαθλο κόσμο της Νέας Σαλαμίνας και ευρύτερα της Κύπρου. 

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Νέα Σαλαμίνα πρέπει και επιβάλλεται να ανέβει στην Α΄ Κατηγορία. Εκεί είναι η θέσης της. Δεν της αξίζει η Β΄ Κατηγορία. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο