Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Γιώργος Τέμπλαρ στο pafossports

 

Ο Κύπριος αριστερός ακραίος αμυντικός Γιώργος Τέμπλαρ, γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1957, στην Λεμεσό. Ξεκίνησε το 1977, σε ηλικία 21 ετών από τον Απόλλωνα και αγωνίστηκε ως τη σεζόν 1987-88. Φόρεσε την "γαλανόλευκη" φανέλα για δέκα χρόνια, συμμετέχοντας στην εξαιρετική ομάδα του Απόλλωνα τη δεκαετία του 1980 και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους ακραίους οπισθοφύλακες της εποχής του και σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της ιστορίας του Απόλλωνα. Χαλκέντερος, πεισματάρης, αποφασιστικός, δυναμικός και γρήγορος, δεν επέτρεπε την δημιουργία ρηγμάτων, ενώ ήταν σταθερός σε απόδοση, με καλή τεχνική κατάρτιση, ωραία ντρίπλα και με ευχέρεια στο σκοράρισμα. Με την φανέλα της Εθνικής Κύπρου, πραγματοποίησε συνολικά 4 συμμετοχές. Η θητεία του στον Απόλλωνα είχε διάρκεια 10 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα την σεζόν 1986-87 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 16 γκολ, ενώ κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ καθώς πέτυχε 4 γκολ σε ένα παιχνίδι, το 1987 στο 5-0 επί της Ανόρθωσης. Χάρηκε το Κύπελλο Κύπρου του 1986, ήταν φιναλίστ του θεσμού το 1982 και το 1987, την 2η θέση στο πρωτάθλημα του 1983-84, τη συμμετοχή του στις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, την κλήση του στην Εθνική ομάδα, μπαίνοντας στο πάνθεο των σπουδαίων ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα. Από τους καλύτερους αριστερούς μπακ που πέρασαν ποτέ από την ομάδα της Λεμεσού.



Το pafossports ταξιδεύει σήμερα στη Λεμεσό φιλοξενώντας μια παλιά δόξα του Απόλλωνα, τον Γιώργο Τέμπλαρ. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Λεμεσού, που φόρεσε αυτή την φανέλα για 10 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες της Λεμεσού, πως έζησε την παρουσία του στην Α΄ Κατηγορία με την φανέλα του Απόλλωνα, γιατί δεν πήρε μεταγραφή για άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή την μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Γιώργος Τέμπλαρ μιλά για τον σημερινό Απόλλωνα, που όπως λέει είναι έτοιμος για το επόμενο άλμα που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και για το ποδόσφαιρο της νέας εποχής.


Ο Γιώργος Τέμπλαρ είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Λεμεσού. Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι έχουν και κάτι καλό να σου πουν, μια ιστορία που θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Γιώργου Τέμπλαρ. 


Συνέντευξη του Κώστα Ιωάννου.



Κύριε Τέμπλαρ ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο ;

Βλέπω ποδόσφαιρο περισσότερο από την τηλεόραση.


Πως είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Κύπρου ;

Οι περισσότεροι παλιοί παίκτες λένε πως το επίπεδο παλιότερα ήταν καλύτερο. Κάθε εποχή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.


Η Κύπρος συνεχίζει να βγάζει ταλέντα ;

Σε αυτό το θέμα έχουμε όντως σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν ταλέντα με δυνατότητες αλλά όχι όπως πιο παλιά.


Κύριε Τέμπλαρ, φορέσατε πολλά χρόνια την φανέλα του Απόλλωνα. Πως βλέπεται την παρουσία του στο φετινό πρωτάθλημα ;

Νομίζω φέτος θα είναι η χρονιά μας. Θα είναι κρίμα να χαθεί ο φετινός τίτλος. Ελπίζω να καταφέρουμε να κρατήσουμε την διαφορά μέχρι το τέλος. Ο Απόλλωνας έχει δείξει μέχρι στιγμής πως μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. 



Κύριε Τέμπλαρ επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στα γήπεδα. Από που κατάγεστε ;

Είμαι γέννημα θρέμμα από την Λεμεσό.


Σε ποια ηλικία μπαίνει στην ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Εγώ από μικρός είχα μεγάλο πάθος με την μπάλα αλλά ο πατέρας μου δεν με άφηνε να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Μου άρεσε όμως πάρα πολύ. 


Που σας εντόπισε ο Απόλλωνας ;

Στον Απόλλωνα έπαιξα μετά από μια συγκυρία. Ήμουν συμμαθητής με τον Δημήτρη Μιλτιάδους ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν τερματοφύλακας στην δεύτερη ομάδα του Απόλλωνα. Είχαν κανονίσει να δώσουν ένα φιλικό παιχνίδι αλλά είχε χάσει το λεωφορείο. Μου ζήτησε να τον πάρω εγώ στην Επισκοπή που θα γινόταν ο αγώνας. Εκείνη την ημέρα συγκεκριμένα έχασαν το λεωφορείο συνολικά δέκα παίκτες. Όταν πήγα εκεί ο τότε προπονητής της δεύτερης ομάδας του Απόλλωνα με έβαλε να παίξω. Στο πρώτο ημίχρονο κερδίζαμε 4-0 και είχα βάλει και τα τέσσερα γκολ εγώ. Στην επανάληψη έβαλα άλλα δύο. Εκείνο το ματς ήταν η αρχή της ιστορίας μου στον Απόλλωνα. 



Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από τον Απόλλωνα ;

Στην αρχή τα πράγματα ήταν λίγο δύσκολα. Είχα κατέβει στην ομάδα σαν τον αλεξιπτωτιστή. Με την πάροδο του χρόνου όμως όταν είδαν όλοι πως αξίζω μου έδειξαν εμπιστοσύνη και με βοήθησαν να ενταχθώ με ομαλό τρόπο στην ομάδα. 


Ποιος ήταν ο πρώτος σας δάσκαλός ;

Ο Αντώνης  Μορφίτης και αργότερα ο Τσέχος Βλαδιμίρ Στούνλερ. Ήταν ο άνθρωπος που με προώθησε στην ανδρική ομάδα. 


Και πόσο γρήγορα καταφέρατε να ξεχωρίσετε με τις ικανότητες σας παρά τη σχετική δυσκολία ;

Ξεκίνησα την πορεία μου στο ποδόσφαιρο από την δεύτερη ομάδα του Απόλλωνα και την επόμενη σεζόν, το 1977 είχα γίνει μέλος της ανδρικής. Καθιερώθηκα στη βασική ενδεκάδα στα 21 με 22 μου χρόνια.  


Σε ποια θέση καθιερωθήκατε στον Απόλλωνα ;

Ξεκίνησα στα χαφ. Εκεί έπαιξα για τέσσερα χρόνια. Στην συνέχεια όταν ήρθε ο Δημήτρης Αγάς στον Απόλλωνα, έπαιξα αριστερός μπακ. Εγώ αριστερός μπακ, αριστερός χαφ ο Γιαγκουδάκης και αριστερός εξτρέμ ο Αγάς. Ήταν η πιο δυνατή πλευρά της ομάδας μας εκείνη την εποχή. Την σεζόν 1983-84 διεκδικήσαμε και το πρωτάθλημα.


Ποια ήταν τα δυνατά σας ατού ;

Ήμουν επιθετικό μπακ, γρήγορος, με καλή τεχνική κατάρτιση, ωραία ντρίπλα και είχα έφεση στο σκοράρισμα. Μου άρεσε να βγαίνω στην επίθεση και να βάζω γκολ. Την σεζόν 1986-87 βγήκα πρώτος σκόρερ του Απόλλωνα με 16 γκολ. Στις 8 Μάρτιου του 1987 σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο την Ανόρθωση είχαμε κερδίσει με 5-0 και είχα βάλει τέσσερα γκολ. Αποτελεί για μένα ένα ξεχωριστό προσωπικό ρεκόρ. Έκανα τάκλιν στον αντίπαλο εξτρέμ, έπαιρνα την μπάλα και κατέβαινα στην επίθεση. 


Ποιοι ήταν οι πρώτοι σας συμπαίκτες στον Απόλλωνα ;

Λάμπρου, Μιλτιάδους, Αντρελλής, Αγιομαμίτης, Χρυσοστόμου, Δανός, Μαρνέρος, Γιαγκουδάκης, Βέβης, Ιωάννου, Άντρος Χριστοδούλου, Γ Δημητρίου, Παναγιώτου, Κυριάκου, Στυλιανού, Κακουλλής, Μ Γεωργίου, Εφραίμ, Θεοφάνους, Γ Κωνσταντίνου, Χρ. Γιολίτης, Αριστείδου, Κονιώτης, Πίττας, Γεννάρης κ.α.



Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα του Απόλλωνα στην οποία ήσασταν μέλος ;

Ήταν μια καλή ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Εκείνη την περίοδο είχε γίνει μια μεγάλη ανανέωση στον Απόλλωνα και ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείτο από παίκτες 22-23 ετών. Τη σεζόν 1983-84 διεκδικήσαμε το πρωτάθλημα και θα μπορούσαμε να το κατακτήσουμε αλλά τελικά τερματίσαμε στη δεύτερη θέση. Την σεζόν 1985-86 ήμασταν στην 3η. 


Πόσα χρόνια παίξατε στον Απόλλωνα  ;

Στον Απόλλωνα έπαιξα δέκα ολόκληρα χρόνια. Ολοκλήρωσα την καριέρα μου την σεζόν 1988-89 στον Κεραυνό Στροβόλου. 


Ποιες είναι οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας σας ;

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου το 1986, τα παιχνίδια με αντίπαλό την Μπαρτσελόνα το 1982 για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, τα τέσσερα γκολ που πέτυχα με την Ανόρθωση το 1987 και όταν βγήκα πρώτος σκόρερ της ομάδας το 1986-87. Αυτές ήταν οι καλύτερες μου στιγμές με τη φανέλα του Απόλλωνα. 



Προπονητής που σας βοήθησε πιο πολύ στην καριέρα σας ;

Με βοήθησε πάρα πολύ ο μακαρίτης ο Νίκος Αλέφαντος. Το 1986 κάναμε προετοιμασία στην Γιουγκοσλαβία και τον συνάντησα εκεί. Μου είπε πως έχω δυνατό σουτ, ωραία ντρίπλα, ταχύτητα, αλλά πρέπει να μπορώ να τελειώνω σωστά της φάσεις όταν βρεθώ μόνος μου με τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Αυτή ήταν η συμβουλή του την οποία ακολούθησα πιστά. Ήταν η σεζόν που βγήκα πρώτος σκόρερ της ομάδας. 


Δυσκολότερος αντίπαλος ;

Οι Νίκος Πατίκκης της Ομόνοιας και Λουκάς Παπαλούκας της Ένωσης. 


Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα μεγάλα ματς ;

Όταν ξεκινούσε το παιχνίδι το άγχος και η πίεση έφευγαν. Στα μεγάλα ντέρμπι εγώ πάντα είχα καλύτερη απόδοση. 



Ταχτικές υπήρχαν στην δική σας εποχή ;

Υπήρχε αλλά όχι όπως σήμερα. Στη δική μου εποχή μετρούσε περισσότερο η προσωπικότητα των παικτών. Όλες οι ομάδες είχαν 1-2 μεγάλους παίκτες που με την απόδοση τους μέσα στο γήπεδο έκριναν την έκβαση των αγώνων. Υπήρχαν οι ηγετικές φυσιογνωμίες. Αυτό το στοιχείο λείπει πάρα πολύ από το σημερινό ποδόσφαιρο. 


Ταλέντο η δουλειά. Πιο ήταν το στοιχείο που σας οδήγησε στην κορυφή ;

Αναμφίβολα είχα το ταλέντο αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Για να μπορέσεις να παίξεις βασικός και με επιτυχία σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Απόλλωνας πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να το πετύχεις. 


Μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να πάτε σε μια άλλη ομάδα, να κοιτάξετε κάπου ψηλότερα ;

Τη σεζόν 1983-84 με ζήτησε η ΑΕΚ Αθηνών. Δεν πήγα όμως. Ήταν το μοναδικό πράγμα για το οποίο έχω μετανιώσει. 



Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο του Απόλλωνα ;

Εγώ, ο Άνδρος Χριστοδούλου και ο Γιαγκουδάκης ήμασταν από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Μέχρι τώρα εισπράττω την  αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου.


Στην Εθνική ομάδα καταφέρατε να αγωνιστείτε ;

Με την Εθνική Κύπρου είχα 4 επίσημες συμμετοχές.


Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου πέτυχα σημαντικές επιτυχίες με την φανέλα του Απόλλωνα. Θα τις θυμάμαι για πάντα. Γενικά είμαι ευχαριστημένος που έπαιξα ποδόσφαιρο στην ομάδα της καρδιάς μου και κέρδισα την αναγνώριση από τον κόσμο. Μέσα από την ενασχόληση μου με την μπάλα έκανα δυνατές φιλίες με συμπαίκτες και αντιπάλους. 



Τι σας έχει μείνει από αυτή την μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα ;

Η αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου.


Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες ;

Υπάρχει. Είμαι μέλος των παλαίμαχων του Απόλλωνα και οι επαφές μας είναι αρκετά συχνές. Οι σχέσεις μας ακόμα και σήμερα παραμένουν άριστες. 


Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε κύριε Τέμπλαρ. Κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο του Απόλλωνα και της Κύπρου γενικότερα. 

Θέλω να ευχηθώ σε  όλο τον κόσμο υγεία και ειρήνη. Όσον αφορά την αγαπημένη μου ομάδα ελπίζω φέτος να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα. Τα τελευταία χρόνια χάνουμε τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Ο Απόλλωνας αξίζει να πάρει το φετινό πρωτάθλημα.



 



 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο