Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Πετράκης Σαίττης στο pafossports

 


Ο Κύπριος τερματοφύλακας, Πετράκης Σαίττης, γεννήθηκε στις 18 Μάϊου του 1952 στην Αθηένου. Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από ομάδα του τόπου του εξελίχθηκε στον φύλακα-άγγελο της ΑΛΚΗΣ, την οποία υπηρέτησε για 20 ολόκληρα χρόνια. Θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του. Υπήρξε ένας εξαιρετικός γκολκίπερ που έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις με την ομάδα της Λάρνακας την οποία υπηρέτησε για το σύνολο της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας. 




Το 
pafossports ταξιδεύει σήμερα στη Λάρνακα φιλοξενώντας μια παλιά δόξα της ΑΛΚΗΣ, τον Πέτρο Σαίττη. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή την φανέλα για 20 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες της Αθηένου, πως έζησε με τη φανέλα της Αλκής την παρουσία του στην Α΄ κατηγορία, γιατί δεν πήρε μεταγραφή για άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Πετράκης Σαίττης μιλά για τη σημερινή ΑΛΚΗ και το ποδόσφαιρο της νέας εποχής. 


Ο Πετράκης Σαίττης είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Λάρνακας, Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι έχουν και κάτι καλό να πουν, μια ιστορία που θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Πετράκη Σαίττη.


Συνέντευξη του Κώστα Ιωάννου. 



Κύριε Σαίττη να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο ;

Δεν ασχολούμαι με κάτι. Απλώς παρακολουθώ ποδόσφαιρο. 


Πως είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Κύπρου ;

Για μένα το επίπεδο δεν είναι ιδιαίτερα ψηλό. Έχουμε μείνει στάσιμοι ειδικά τα τελευταία χρόνια. 


Η Κύπρος συνεχίζει να βγάζει ταλέντα ;

Υπάρχουν και σήμερα καλοί Κύπριοι παίκτες. Δεν είναι πάρα πολλοί. Έχουμε όμως παιδιά με δυνατότητες που αν δουλέψουν σωστά μπορούν να εξελιχθούν και να προχωρήσουν. 


Κύριε Σαίττη φορέσατε πολλά χρόνια τη φανέλα της ΑΛΚΗΣ. Πως βλέπετε την παρουσία της στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας ;

Η ΑΛΚΗ είναι μια βασανισμένη ομάδα. Φέτος πίστευα πως η ομάδα είχε τις δυνατότητες να βγει κατηγορία. Αν και έχει αδυναμίες μπορεί να διεκδικήσει μέχρι το τέλος την άνοδο.



Κύριε Σαίττη επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στα γήπεδα. Από που κατάγεστε ;

Εγώ κατάγομαι από την Αθηένου. 


Σε ποια ηλικία μπαίνει στη ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Στην Αθηένου ήμασταν μαζί στα παιδικά μας χρόνια μια παρέα φίλων που είχε πάθος με την μπάλα. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα και την ονομάσαμε Ορφέας. Από εκεί ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου βήματα στο ποδόσφαιρο.


Που σας εντόπισε η ΑΛΚΗ ;

Είχε γίνει ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ της ΑΛΚΗΣ και της ομάδας μας του Ορφέα στο παλιό ΓΣΖ. Με είδε ο τότε προπονητής της ΑΛΚΗΣ, του άφησα καλές εντυπώσεις και έδωσε οδηγίες στους ανθρώπους της ομάδας να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να με αποκτήσουν. Σε ηλικία 16,5 ετών εντάχθηκα στις τάξεις του συλλόγου.



Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από την ΑΛΚΗ ;

Δεν έπαιξα πολλά χρόνια με τη δεύτερη ομάδα. Μόλις ανάλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΛΚΗΣ ο Βούλγαρος προπονητής Τσιατσέφσκι με πείρε αμέσως από την β΄ ομάδα και με προώθησε στην ανδρική. Με έριξε κατευθείαν στα βαθιά. 


Ποιος ήταν ο πρώτος σας δάσκαλος ;

Οι πρώτοι μου δάσκαλοι στο ποδόσφαιρο ήταν οι Τσιατσέφσκι και Πατσιάτσιεφ. Με βοήθησαν πάρα πολύ στο ξεκίνημα της καριέρας μου. 


Και καταφέρατε να ξεχωρίσετε σχετικά γρήγορα με τις ικανότητες σας παρά τη σχετική δυσκολία ;

Μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών είχα καταφέρει να βρεθώ στην 16αδα της πρώτης ομάδας. Το πρώτο που παιχνίδι που έκανα ως βασικός τερματοφύλακας της ΑΛΚΗΣ ήταν τη σεζόν 1967-68 απέναντι στην πρωταθλήτρια ΑΕΛ στο ΓΣΟ. Ήμουν στην ηλικία των 16,5 με 17 ετών. 



Ήσασταν πάντα τερματοφύλακας ;

Στο δημοτικό έπαιζα σέντερ φορ. Στην πορεία όμως η θέση στην οποία έπαιξα και καθιερώθηκα ως παίκτης ήταν αυτή του τερματοφύλακα. 


Ποια ήταν τα δυνατά σας ατού ;

Μέσα στην περιοχή μου ήμουν ο απόλυτος άρχοντας. Ήμουν εξαιρετικός και στα τετ α τετ. 


Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα της ΑΛΚΗΣ στην οποία ήσασταν βασικό μέλος για πάρα πολλά χρόνια ;

Η ΑΛΚΗ πάντα είχε καλούς παίκτες. Εγώ ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο δίπλα στην παλιά φουρνιά ομάδας. Είχαμε ένα δυνατό σύνολο αλλά μας έλεγαν ΑΛΚΗ. Το 1979 μάλιστα είχαμε κερδίσει την έξοδο μας στην Ευρώπη.



Πόσα χρόνια παίξατε στην ΑΛΚΗ ;

Εγώ ξεκίνησα την σεζόν 1968-69 και ολοκλήρωσα την καριέρα μου το 1988-89. Έπαιξα ποδόσφαιρο στην ΑΛΚΗ για 20 χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή. 


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες σας στιγμές με την ΑΛΚΗ ;

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα μου αποτελούν το παιχνίδι με την Ντιναμό Βουκουρεστίου το 1979 για το Κύπελλο Ουέφα. Ήταν η μοναδική φορά που είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε στην Ευρώπη. Μπορεί να χάσαμε με 3-0 αλλά ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Και ο τελικός του 1980 με αντίπαλο την πολύ δυνατή Ομόνοια εκείνης της εποχής στον οποίο χάσαμε με 3-1. Ήταν ο πρώτος τελικός στον οποίο έπαιξα βασικός. 


Αγαπημένος προπονητής ;

Ο Γκεόργκι Πατσιάτσιεφ ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος για μας. 



Δυσκολότερος αντίπαλος ;

 Εγώ έπαιξα πολλά χρόνια ποδόσφαιρο. Έδειχνα τον ίδιο σεβασμό σε όλους τους αντιπάλους μου. Δεν μπορείς να πεις πως ένας Ανδρέας Στυλιανού είναι λίγος παίκτης, η ένας Σωτήρης Καιάφας, η ένας Πανίκος Κρυστάλλης. Ήταν μια εποχή στην οποία υπήρχαν πάρα πολλοί καλοί παίκτες σε όλες τις ομάδες. Για τα δεδομένα της Κύπρου το επίπεδο τότε ήταν ιδιαίτερα ψηλό.


Ταλέντο η δουλειά. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας έφερε στην κορυφή ;

Για να παίξεις ποδόσφαιρο 20 χρόνια και μάλιστα να είσαι βασικός σε μια ομάδα εκτός από ταλέντο χρειάζεται να δουλέψεις πάρα πολύ σκληρά για να το πετύχεις. Είναι συνδυασμός και των δυο. Αν δεν δουλέψεις το ταλέντο σου θα χαθεί. 


Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα παιχνίδια ;

Επειδή ξεκίνησα μικρός το ποδόσφαιρο στην ΑΛΚΗ άρχισαν να συνηθίζω την πίεση και το άγχος. Όταν μπαίνεις στα βαθιά, από τα 16,5 σου χρόνια οφείλεις να βρεις τον τρόπο να κολυμπήσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αρπάξεις την ευκαιρία. Να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του προπονητή σου. Υπάρχει πάντα ένα σχετικό άγχος πριν από ένα σημαντικό ματς αλλά αν είσαι παίκτης επιπέδου το ξεπερνάς πολύ γρήγορα.  



Ταχτικές υπήρχαν ;

Βεβαίως υπήρχαν. Πριν από το παιχνίδι είχαμε τον προπονητή μας που ανέλυε την ταχτική που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ποιους αντίπαλούς ποδοσφαιριστές χρειαζόταν να προσέξουμε περισσότερο. Η ταχτική μας άλλαζε ανάλογα με τον αντίπαλο. 


Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο της ΑΛΚΗΣ ;

Εγώ θυμάμαι τον κόσμο της ΑΛΚΗΣ να γεμίζει το παλιό ΓΣΖ. Ήταν ένας θρίαμβος για εμάς. Το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή ήταν πιο ωραίο. Ήταν το κάτι άλλο. 


Χρήματα στο ποδόσφαιρο υπήρχαν ;

Μόλις ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο τα ποσά που παίρναμε ήταν μηδαμινά. Όταν κερδίζαμε παίρναμε πριμ 5 λίρες και στην ισοπαλία 3 λίρες. Μετά από πολλά χρόνια η ομοσπονδία καθιέρωσε τον ημιεπαγγελματισμό. Μας έδιναν 30 λίρες το μήνα. 


 


Μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να πάτε σε μια μεγαλύτερη ομάδα, να κοιτάξετε κάπου ψηλότερα ; 

Είχα αρκετές προτάσεις από μεγαλύτερες ομάδες κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Αλλά εκείνη την εποχή δεν μπορούσαμε να πάρουμε μεταγραφή για άλλη ομάδα. Η υπογραφή που βάζαμε ήταν εφόρου ζωής. 


Θα μπορούσατε να παίξετε στην Εθνική ομάδα ;

Ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Όταν ξεκίνησα το ποδόσφαιρο υπήρχαν εκείνη την εποχή τερματοφύλακες μεγάλης εμβέλειας. Ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου μας. Νίκος Ελευθεριάδης, Μάκης Αλκιβιάδης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ηρόδοτος Ηροδότου. Ήταν μια περίοδος που καμία ομάδα στο πρωτάθλημα δεν είχε μέτριο τερματοφύλακα στις τάξεις της. Για μένα είναι η καλύτερη φουρνιά τερματοφυλάκων που πέρασε από το Κυπριακό ποδόσφαιρο.


Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτά που πέτυχα στην καριέρα μου. Σε όποιο μέρος την Κύπρου και αν βρεθώ εισπράττω την αγάπη και τον σεβασμό του κόσμου. Έχω καταφέρει με την παρουσία μου στα γήπεδα να κερδίσω την εκτίμηση του κόσμου. Για μένα αυτό είναι πιο σημαντικό από τα χρήματα που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές σήμερα.



Τι σας έχει μείνει από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα ;

Κάμποσα χτυπήματα, η αγάπη και ο σεβασμός του κόσμου. 


Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες ;

Υπάρχει πολύ καλή και συχνή επαφή. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας. 


Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας έχετε πει κύριε Σαίττη. Κλείνοντας την συνέντευξη θα θέλαμε μέσω του pafossports να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο της ΑΛΚΗΣ και την Κύπρου γενικότερα.

Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία, αγάπη και ευτυχία στη ζωή του. Όσον αφορά την ομάδα της καρδιάς μου εύχομαι το συντομότερο δυνατό να ξεπεράσει τα προβλήματα και να επανέλθει στην Α΄ Κατηγορία εκεί που ουσιαστικά είναι η θέση της. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο