Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Χαράλαμπος Μενελάου στο pafossports

 

Ο Κύπριος δεξιός αμυντικός Χαράλαμπος Μενελάου, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1950, στον Λυθροδόντα κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας. Υπήρξε ένας εξαιρετικός full μπακ, ιδιαίτερα ταχύς και πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής. Υπήρξε βασικό μέλος του μεγάλου ΑΠΟΕΛ , στη δεκαετία του 1970, κατακτώντας 2 Πρωταθλήματα Κύπρου (1973, 1980) και 4 Κύπελλα Κύπρου (1973, 1976, 1978, 1979). Έπαιξε για 17 συνεχόμενα χρόνια στο ΑΠΟΕΛ. Μέλος της πρώτης ομάδας από το 1970 ως και το 1983. Αγωνίστηκε συνολικά σε 203 παιχνίδια και σημείωσε 1 γκολ με τον ιστορικό σύλλογο της Λευκωσίας. 



Το 
pafossports ταξιδεύει σήμερα στην Λευκωσία φιλοξενώντας μια παλιά δόξα του ΑΠΟΕΛ, τον Χαράλαμπο Μενελάου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Λευκωσίας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 17 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε  το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Λευκωσίας, πως έζησε την παρουσία του στην Α΄ Κατηγορία με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο Χαράλαμπος Μενελάου μιλά για το σημερινό ΑΠΟΕΛ και το ποδόσφαιρο της νέας εποχής.

Ο Χαράλαμπος Μενελάου είναι πραγματικά μια εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Λευκωσίας. Πεισματάρης, μαχητής, παίκτης που τα έδινε όλα στο γήπεδο με αντάλλαγμα το χειροκρότημα και την αγάπη του κόσμου. Όπως έκαναν όλοι οι παίκτες παλαιότερων εποχών. Πραγματικά μας αρέσει να μιλάμε με παλιούς παίκτες. Όλοι έχουν και κάτι καλό να πουν, μια ιστορία που θα θα συναρπάσει η γεγονότα που έγραψαν ιστορία. Αντί άλλου προλόγου η μπάλα στα πόδια του Χαράλαμπου Μενελάου. 

Συνέντευξη του Κώστα Ιωάννου.



Κύριε Μενελάου να ξεκινήσουμε από το σήμερα. Ασχολείσθε ενεργά με το ποδόσφαιρο ;

Βοηθώ με διάφορους τρόπους την ομάδα του Χαλκάνορα Ιδαλίου. Είμαι δίπλα στον σύλλογο εδώ και 32 συνεχόμενα χρόνια. 


Πως είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Κύπρου ;

Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι επαγγελματικό. Είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με  αυτό της δικής μου εποχής. Οι ξένοι παίκτες που έχουν έρθει στο πρωτάθλημα μας έχουν ανεβάσει το επίπεδο. 


Ταλέντα στην Κύπρο υπάρχουν ;

Βλέπουμε αλλά δυστυχώς δεν τα εκμεταλλευόμαστε. Καταστρέφονται πολύ πιο εύκολα τώρα. Πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει σήμερα ένα ταλέντο. 


Κύριε Μενελάου φορέσατε πολλά χρόνια την φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Πως βλέπετε την παρουσία του στο φετινό πρωτάθλημα ;

Αν και στην αρχή μας απογοήτευσε τώρα έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δείχνει ικανό να παλέψει για τον φετινό τίτλο.



Κύριε Μενελάου επιτρέψετε μου να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την δική σας πορεία στα γήπεδα. Από που κατάγεστε ;

Από τον ωραίο Λυθροδόντα. 


Σε ποια ηλικία μπαίνει στη ζωή σας το ποδόσφαιρο ;

Μικροί παίζαμε μπάλα μέσα στις γειτονιές και στις αλάνες από το πρωί μέχρι το βράδι. Ήταν η ζωή μας. 


Που σας εντόπισε το ΑΠΟΕΛ ;

Όταν ήμουν στην 4η τάξη του γυμνασίου κάποιος φίλαθλος του ΑΠΟΕΛ με πείρε στην ομάδα. Εκείνη την εποχή υπήρχε μόνο η δεύτερη ομάδα και η ανδρική. Είχα αρχίσει να ξεχωρίζω από νωρίς με το ταλέντο μου. Ήμουν από τους καλύτερους και πιο ταλαντούχους παίκτες της ηλικίας μου. 



Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από το ΑΠΟΕΛ ;

Εγώ από ένα χωριό ξαφνικά βρέθηκα στην Λευκωσία. Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα. Όμως με την θέληση και την υπομονή μπορείς να τα καταφέρεις. Κρατήθηκα και κατάφερα να παίξω με επιτυχία σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι το ΑΠΟΕΛ. Το 1968-69 ήμασταν μαζί στην δεύτερη ομάδα 7 παιδιά. Πήγαμε όλοι μαζί στρατιώτες και ο μόνος που επέστρεψε πίσω στο ΑΠΟΕΛ ήμουν εγώ. Άντεξα στα δύσκολα και τελικά κατάφερα με σκληρή δουλειά και πειθαρχεία να γίνω βασικός. 


Ποιος ήταν ο πρώτος σας δάσκαλος ;

Ο Σάββας Παρτάκης. Ήταν παλιός παίκτης του ΑΠΟΕΛ. Αυτός ήταν ο πρώτος μας προπονητής στη δεύτερη ομάδα. Μας βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μας βήματα. 


Πως σας υποδέχθηκαν οι πιο παλιοί παίκτες της ομάδας ;

Μας υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τους τρόπο. Μας είδαν από την αρχή με καλό μάτι. Υπήρχε μια σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης. Ήταν δίπλα μας στα δύσκολα. Η βοήθεια τους ήταν μεγάλη. 


Η συνύπαρξη σας με τους νέους σας συμπαίκτες πως ήταν μέσα στο γήπεδο ;

Πάρα πολύ καλή. Εγώ ήμουν πάντα υπάκουος και πειθαρχημένος παίκτης. Ήμουν χαμηλών τόνων. Με υπομονή και επιμονή κατάφερα να γίνω μέλος της πρώτης ομάδας και μάλιστα βασικός. 


Και καταφέρατε να ξεχωρίσετε σχετικά νωρίς με τις ικανότητες σας παρά τη σχετική δυσκολία ;

Κατάφερα να ξεχωρίσω σχετικά γρήγορα. Μόλις απολύθηκα από τον στρατό στα 20 μου χρόνια είχα καταφέρει να γίνω μέλος της βασικής ενδεκάδας του ΑΠΟΕΛ. Από την σεζόν 1970-71 μέχρι και το 1983 ήμουν συνεχώς με την πρώτη ομάδα. 


Σε ποια θέση καθιερωθήκατε στο ΑΠΟΕΛ ; 

Καθιερώθηκα στην θέση του δεξιού μπακ αλλά είχα την ικανότητα να μπορώ να αγωνιστώ και σαν αριστερός ακραίος αμυντικός. Μπορούσα να παίξω το ίδιο καλά και τις δυο θέσεις. 



Ποια ήταν τα δυνατά σας ατού ;

Ήμουν πάντα σοβαρός σε κάθε παιχνίδι, σταθερός σε απόδοση, δυνατός και μαχητικός. Μπορούσα να εξουδετερώσω με επιτυχία τον αντίπαλο επιθετικό που επιτηρούσα. Ήμουν πολύ ευέλικτος και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έπαιρνα αρκετές επιθετικές προτωβουλίες από δεξιά. Με τις σέντρες που επιχειρούσα δημιουργούσα αρκετές ευκαιρίες για τους συμπαίκτες μου. 


 Ποιοι ήταν οι πρώτοι σας συμπαίκτες ;

Ανδρέας Στυλιανού, Νίκος και Γιώργος Παντζιαράς, Μάρκου, Στεφανής Μιχαήλ, Λίλλος, Αθάνατος, Σταύρακας, Λεωνίδου, Α. Μιαμηλιώτης, Λεωνίδου, Ηρόδοτος Ηροδότου, Κρητικός, Τ. Αντωνίου, Τ. Τιμοθέου, Κολοκάσης κ.α. 


Πείτε μας δύο λόγια για την ομάδα του ΑΠΟΕΛ στην οποία ήσασταν βασικό μέλος ; 

Ήταν μια πολύ καλή ομάδα. Το κλειδί όμως της επιτυχίας ήταν η πειθαρχία που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή στα αποδυτήρια ο Πάνος Μάρκοβιτς. Ο ένας έδειχνε μεγάλο σεβασμό για τον άλλο. Εκείνη την εποχή έδινες μεγάλη μάχη για να συμπεριληφθείς στην 16αδα του ΑΠΟΕΛ. Υπήρχε έντονος συναγωνισμός μεταξύ των παικτών. Αυτό λειτουργούσε πάντας προς όφελος της ομάδας. Το ΑΠΟΕΛ εκείνης της περιόδου ήταν ένα σύνολο που είχε στις τάξεις του πολλούς ποιοτικούς παίκτες. Ήταν μια γεμάτη ομάδα σε όλες τις θέσεις. 



Πόσα χρόνια παίξατε στο ΑΠΟΕΛ ;

Από το 1966 ως και το 1983. Στο ΑΠΟΕΛ έπαιξα σχεδόν 17 χρόνια.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες σας στιγμές με το ΑΠΟΕΛ ;

Τα δυο Πρωταθλήματα Κύπρου που κατέκτησα το 1973 και το 1980, τα τέσσερα Κύπελλα Κύπρου (1973, 1976, 1978 , 1979), και η ιστορική παρουσία του ΑΠΟΕΛ στην Α΄ Εθνική. Ήμασταν η μοναδική Κυπριακή ομάδα που κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της στο πολύ δύσκολο Ελληνικό Πρωτάθλημα εκείνης της εποχής.  Ξεχωριστές στιγμές είναι αναμφίβολα η παρουσία μου στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια απέναντι στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και την Νάπολι για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1976 και με την Τορίνο για το Κύπελλο Ουέφα το 1977. Είχα την τύχη κατά την διάρκεια της παρουσίας μου στο ΑΠΟΕΛ να γνωρίσω πολλές επιτυχίες με την ομάδα και νιώθω ευλογημένος που τα κατάφερα. 


Αγαπημένος προπονητής ;

Πάνος Μάρκοβιτς.



Δυσκολότερος αντίπαλος ;

Έπαιξα ποδόσφαιρο σε μια εποχή που υπήρχαν πάρα πολύ καλοί παίκτες σε όλες τις ομάδες. Θα είναι άδικο να ξεχωρίσω κάποιους. Ήταν μια καλή περίοδος για το Κυπριακό ποδόσφαιρο. 


Ταλέντο η δουλειά. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας οδήγησε στην κορυφή ;

Με την πειθαρχεία και την σκληρή δουλεία. Κάθε μέρα προσπαθούσα να είμαι καλύτερος. Μέσα από τις προπονήσεις κατάφερα να βελτιωθώ και μα εξελιχθώ ως παίκτης. Δεν έχανα ποτέ μου προπονήσεις. Έδινα πάντα τον καλύτερο μου εαυτό. Για να παίξεις ποδόσφαιρο σε μια μεγάλη ομάδα και σε ψηλό επίπεδο πρέπει να δουλέψεις σκληρά, σοβαρά και να μην επαναπαύεσαι. 


Πως προετοιμαζόσασταν πριν από τα μεγάλα ματς ;

Είχα υπομονή. Πήγαινα νωρίς για ύπνο. Δεν ξενυχτούσα. Πάντα προετοιμαζόμουν όσο το δυνατόν καλύτερα για να είμαι πανέτοιμος την ώρα του παιχνιδιού. Προσπαθούσα σε κάθε αγώνα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. 



Ταχτικές υπήρχαν στην δική σας εποχή ;

Υπήρχαν αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Στην δική μου εποχή μετρούσε περισσότερο η προσωπικότητα του κάθε ποδοσφαιριστή.


Αντέχατε την πίεση που έχει ο πρωταθλητισμός ; 

Στην αρχή είναι δύσκολο αλλά στην πορεία συνηθίζεις. Το ΑΠΟΕΛ είναι μια ομάδα που πάντα πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Για να μπορέσεις να παίξεις σε μια τόσο μεγάλη ομάδα πρέπει να μπορείς να αντέχεις την πίεση. Να κάνεις καλή ζωή και να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις πράγματα για να μπορέσεις να ανταποκριθείς με επιτυχία στις πολλές υποχρεώσεις που αναλαμβάνεις. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για πολλά χρόνια. Πρέπει συνεχώς να προσπαθείς να βελτιώνεις τις αδυναμίες σου. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αρπάξεις την ευκαιρία από τα μαλλιά και να μην την αφήσεις να σου ξεφύγει. 


Στην Εθνική ομάδα θα μπορούσατε να παίξετε ;

Θα μπορούσα αλλά εκείνη την εποχή υπήρχαν πάρα πολλοί καλοί παίκτες. Δεν έχω κάποιο παράπονο που δεν με κάλεσαν. 



Πως τα πηγαίνατε με τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ ;

Κατάφερα με την ποδοσφαιρική μου αξία και με τον χαρακτήρα μου να κερδίσω την αγάπη και τον σεβασμό από όλο τον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου. Όχι μόνο του ΑΠΟΕΛ. Οι οπαδοί της Ομόνοιας για παράδειγμα με εκτιμούσαν πολύ περισσότερο. 


Μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να πάτε σε μια άλλη ομάδα ;

Όχι. Πότε δεν σκέφτηκα να φύγω από το ΑΠΟΕΛ. Δέθηκα από την πρώτη στιγμή με την ομάδα. 


Πόσο ικανοποιημένος είστε από αυτά που πετύχατε στην καριέρα σας ;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτά που πέτυχα στην καριέρα μου. Τα πήγα πολύ καλά μπορώ να πω. Δεν ήμασταν επαγγελματίες και δουλεύαμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Εγώ εκτός από ποδοσφαιριστής ήμουν ταυτόχρονα και πυροσβέστης. Έφευγες από την δουλειά σου για να πας στην προπόνηση. Τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. 



Τι σας έχει μείνει από αυτή την μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα ;

Η αγάπη του κόσμου και οι γνωριμίες με συμπαίκτες και αντιπάλους. Μέχρι και σήμερα εισπράττω την εκτίμηση του απλού κόσμου σε όποιο μέρος της Κύπρου και αν βρεθώ. 


Υπάρχει επαφή με τους παλιούς σας συμπαίκτες ;

Υπάρχει στενή επαφή. Οι σχέσεις μας ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές. 


Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας έχετε πει κύριε Μενελάου. Κλείνοντας την συνέντευξη θα θέλαμε μέσω του pafossports να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου.

Ο κόσμος να έχει υγεία, αγάπη και ευτυχία. Πρέπει να κυριαρχεί ανάμεσα στους φιλάθλους όλων των ομάδων ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ιάκωβος Φιλίππου στο pafossports

  Ο Κύπριος κεντρικός αμυντικός Ιάκωβος Φιλίππου, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1950 στον Άγιο Δομέτιο της Λευκωσίας. Έπαιξε για δυο συλλόγους στην καριέρα του τον Πεζοπορικό και τον Κεραυνό. Από τους παίκτες που κόσμησαν με την παρουσία τους τα Κυπριακά γήπεδα. Παίζοντας κυρίως με μυαλό, δύναμη, πολύ καλή αντίληψη των φάσεων και σωστές τοποθετήσεις, αποτέλεσε τον στυλοβάτη της "πράσινης" άμυνας. Αμυντικός πολύ μεγάλης αξίας, ήταν πραγματική εγγύηση για τα μετόπισθεν της ομάδας. Φόρεσε, ίδρωσε και τίμησε τη φανέλα του Πεζοπορικού τη δεκαετία του 1970, κερδίζοντας την παντοτινή αγάπη των φίλων του, αλλά και των σεβασμό του συνόλου των Κυπρίων φιλάθλων.   Το pafossports φιλοξενεί σήμερα μια παλιά δόξα του Πεζοπορικού, τον Ιάκωβο Φιλίππου. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του από τον ιστορικό σύλλογο της Λάρνακας, που φόρεσε αυτή τη φανέλα για 11 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρο

Ο Στέλιος Σοφοκλέους στο Pafossports

  Ο Στέλιος Σοφοκλέους  (Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς , 22 Φεβρουαρίου 1969) είναι Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του αμυντικού μέσου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Φοίνικα Αγίας Μαρίνας. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις με την ομάδα του χωρίου του τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων του ΑΠΟΠ και στα 20 του χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου της Πάφου γράφοντας την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ακολούθησε η μεταγραφή του στον Απόλλωνα στον οποίο έπαιξε μπάλα για τρία χρόνια πριν επιστρέψει και πάλι στην Πάφο αρχικά για τον ΑΠΟΠ και στην συνέχεια φυσικά για την Α.Ε. Πάφου που αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του.  Το Pafossports φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, του Απόλλωνα και της Α.Ε. Πάφου τον Στέλιο Σοφοκλέους. Έναν παλιό άσσο των γηπέδων που ξεκίνησε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, φορώντας αυτή τη φανέλα για 8 χρόνια, πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα και επέστρεψε στη πόλη που αγάπησε για να κλίσει την καρι

Ανδρέου Χριστάκης Μαρξ

  Ο Ανδρέου Χριστάκης Μάρξ γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1964 στην Αμμόχωστο και είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΠ.  Μέλος της ομάδας του ιστορικού συλλόγου της πόλης μας για δεκαπέντε χρόνια, αποτελεί έναν από τους εξέχοντες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της. Λόγο του πολυσύνθετου ταλέντου του, μπορούσε να αγωνιστεί ως λίμπερο, χαφ και σε πολλές ακόμα θέσεις. Το pafossports   φιλοξενεί σήμερα άλλη μια παλιά δόξα του ΑΠΟΠ, τον Ανδρέου Χριστάκη Μάρξ. Ένα παλιό άσσο τον γηπέδων που ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του στον ιστορικό σύλλογο της Πάφου, που φόρεσε την αυτή την φανέλα 15 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Σε μια μεγάλη συνέντευξη ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις του λέγοντας μας παλιές και ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν. Πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ποιος τον ανακάλυψε στις αλάνες τις Πάφου, πως έζησε την πρώτη του παρουσία στην Α’ Κατηγορία με τη φανέλα του ΑΠΟΠ, γιατί δεν πήρε μεταγραφή σε άλλη ομάδα, τι θυμάται από αυτή τη μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα. Παράλληλα ο